Croatian Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Dutch English Filipino French German Hungarian Italian Japanese Macedonian Polish Portuguese Russian Slovak Slovenian Spanish

59. Međunarodni dječji festival – Šibenik, Hrvatska

'Knjiga o džungli' Rudyard Kiplinga otvorit će 59. Festival djeteta u Šibeniku –

najstariji festival takve vrste u svijetu!

Festivalsko vijeće koje se sastalo u petak, 10. svibnja, potvrdilo je program 59. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku koji će se održati od 15. do 29. lipnja ove godine. Program je u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku predstavio ravnatelj šibenskog teatra i prvi čovjek Festivala, Jakov Bilić.

Mnoštvo je zanimljivosti koji će obilježiti ovogodišnje izdanje Festivala djeteta koji gotovo šest desetljeća uveseljava generacije i generacije djece iz cijele Hrvatske, ali i svijeta. Ovogodišnji festival na ljetnoj pozornici smještenoj ispred UNESCO-va spomenika, katedrale svetog Jakova, nakon poduže pauze, otvorit će gostujuće kazalište iz Poljske, Teatr Baj Pomorski iz Toruna s predstavom nastaloj prema književnom klasiku Rudyarda Kiplinga – 'Knjiga o džungli'.

„Riječ je o naslovu koji je dobar i poznat, a sama predstava je atraktivna za djecu. Jezična barijera neće biti problem jer će u predstaviti biti narator, a tu je i životinjski jezik lako razumljiv svima“, kazao je ravnatelj Bilić, i dodao: „Festival će zatvoriti Zagrebačko kazalište mladih s predstavom 'Djevojčica koja je previše čitala' koju je okarakterizirao kao svojevrsnu parodiju na nagrađivani mjuzikl nastao u produkciji šibenskog HNK-a, 'Matildu'.

Tijekom dva tjedna na ulicama i trgovima Krešimirovog grada izmjenjivat će se kazališni umjetnici iz nekoliko europskih zemalja – Mađarske, Rumunjske, Belgije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije te Poljske. Na kazališne pozornice vraćaju se glavni likovi najpoznatijih svjetskih priča poput Pepeljuge, Pinocchia, Ivica i Marica Vuka i sedam kozlića, Kralja lavova, a oživit će i autor basni, La Fontaine.

Stiže hollywoodska franšiza, predstava Madagaskar nastala prema istoimenom svjetskom kinu hitu! ‘Tendencija je da u budućnosti imamo naslove koji su jaki i popularni, ali imaju i umjetničku vrijednost. Naravno, financije su i dalje te koje diktiraju tempo.“

charming jay ulica6

U službenom programu Festivala očekuje se 28 predstava s ukupno 52 izvedbe. Radionički program boji 41 dječju radionicu te jednu za odgojiteljice, odnosno odgojiteljice. Radionice će voditi i međunarodni umjetnici poput gostiju iz Japana, Italije te Crne Gore, a bit će inkluzivna plesna radionica i radionica yoge za djecu te JUPI beba – Moj prvi MDF za mame i bebe.

„Novost ove godine je online upis u radionice. Roditelji koji budu htjeli upisati dijete u radionice to će moći napraviti putem Interneta, ali ćemo isto tako ostaviti mogućnost osobnog upisa u Kazalištu u popodnevnim satima. Imali smo prigovore roditelja djece koja žive izvan Šibenika, a koji bi djecu poslali bakama i djedovima za vrijeme festivala, da ne stignu upisati dijete pa to ove godine ispravljamo“, priznao je ravnatelj.

„Od noviteta valja pohvaliti povratak Večeri folklora dječjih KUD-ova za što je zaslužan umjetnički suradnik, etnomuzikolog Joško Čaleta, a koji će okupiti 130 mališana. U program je uvršten i koncert 'Djeca pjevaju Arsena'. 'Dječji zborovi Cvrčak i Zdravo maleni iz Šibenika i Music Talent iz Splita pjevat će Arsenova pjesme, dok će njegove pjesme za odrasle pjevati Gabi Novak i Matija Dedić koji je naš ovogodišnji umjetnički suradnik u glazbenom programu“, istaknuo je Bilić.

Filmski program na Gorici obogaćen je filmskom premijerom 'Moj dida je pao s Marsa'.

I ove godine festivalske zastavice, djelo dječjih ruku, krasit će povijesnu jezgru Šibenika koja će tijekom dva tjedna biti centar dječje kreativnosti i umjetničkog stvaralaštva za djecu.

Umjesto 'Evo i mene na festivalu', od ove godine taj se program zove 'Kad se male ruke slože'.

Vraća se i Noćni program za roditelje, uspostavljena je suradnja s Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku koja neće prestati s krajem ovogodišnjeg MDF-a.

Ovogodišnji program stao je u 2,2 milijuna kuna, a kvalitetom odgovara rastu Festivala djeteta – najstarijeg festivala takve vrste u svijetu, koji su podržali i Grad Šibenik i Ministarstvo kulture.

59. međunarodni dječji festival Šibenik – Hrvatska održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović

letters in the air9

 

Svečano otvorenje 59. Međunarodnog dječjeg festivala

15. lipnja 2019., Trg Republike Hrvatske, Šibenik, 21 sat

Knjiga o džungli, Rudyard Kipling

Teatr Baj Pomorski, Torun, Poljska

Redatelj i dramaturg: Daniel Arbaczewski

Pomoćnik redatelja: Andrzej Korkuz

Scenograf: Dariusz Panas

Glazbena i vokalna priprema: Hubert Pyrgies

Scenski pokret: Marta Bury

Video projekcije: AleksanderJanas

Igraju: Dominika Miękus, Marta Parfieniuk-Białowicz, Edyta Łukaszewicz-Lisowska, Krzysztof Parda, Krzysztof Grzęda, Andrzej Korkuz, Andrze jSłowik, Jacek Pietruski

Korak po korak prolazimo kroz najdublje kutove tropske šume, učeći zakone, običaje i tajne koje prevladavaju u njoj. Ispostavilo se da pravila u životinjskom svijetu ne razlikuju se mnogo od onih koje stvaraju ljude...

Predstava poručuje da je svatko od nas poput životinje, i hrabar, i kukavica, i lukav, u svakom od nas krije se divlja strana, zaključana kao u kavezu. Oslobođena... može učiniti mnogo dobrog i mnogo lošeg. Ali trebamo znati da nitko od nas nema pravo nekog drugog povrijediti ili lišiti života iz pukog zadovoljstva. Ni životinja ni ljudsko biće. Ovo je zakon životinja, ovo je zakon džungle. Ljudi to ponekad zaborave.

Trajanje: 60 min

Uzrast: 6+

 

59. MDF u brojkama

28 predstava u službenom programu Festivala od kojih su osam inozemnih i to: dvije iz Mađarske (La Fontainove Basne, Vaskakas Puppet Theatre, Gyor), Rumunjske (It's me, Anabell, Lightwave Theatre Company, Bukurešt), Belgije (Sastanak na Pik – Niku, Contact of Diffusion, Brisel), Slovenije (Madagaskar, koprodukcija Špas Teater, Mengeš i NAGP Produkcija d.o.o., Ljubljana), BiH (Kralj lavova, Kulturno – informativni centra Tomislavgrad), Srbije (Maštošumske pitalice, MoniCart, Novi Sad) i Poljske (Knjiga o džungli, Teatr Baj Pomorski, Torun).

Osam je inozemnih izvođača u programu ulica i trgova s 52 izvedbe kroz dva tjedna.

Radionički program broji ukupno 41 dječja radionica plus jedna za odgojiteljice, odnosno odgojitelje.

Gledat će se 13 filmskih naslova te jedna filmska premijera.

 

59. MDF i hrvatska kazališna produkcija

Gostuju kazališta poput Gradsko kazališta Žar ptica, Zagreb (Indijanska priča), Gradsko kazalište lutaka Rijeka (Avanture malog Juju), Gradsko kazalište mladih, Split (Ivica i Marica), Akademija za umjetnost i kulturu Osijek  (Apokalipsa i Među smećem jedno blago), Gradsko kazalište Zorin dom, Karlovac (Vuk i sedam kozlića), Koprodukcija Gradsko kazalište Joza Ivakić, Vinkovci, i Dječje kazalište Branko Mihanović, Osijek (Pepeljuga), Zagrebačkog kazalište lutaka (Pinocchio).

 

59. MDF također uključuje i:

Večer folklora dječjih KUD-ova (20. lipnja, ljetna pozornica, Trg Republike Hrvatske)

DJECA PJEVAJU ARSENA (23. lipnja, ljetna pozornica, Trg Republike Hrvatske)

Program trgova i ulica s uličnim umjetnicima iz Francuske, Španjolske, Italije, Njemačke i Kanade

Interaktivni park Gargot d'immaginacio, Guixot de 8, Španjolske, u Perivoju Roberta Visianija

Likovni program s izložbama 3, 2, 1… Kreni!, Kad se male ruke složbe…, te Hrvatski i Inozemni autor u likovnom programu

Literarni program – Istočno od Sunca – zapadno od Mjeseca, Žive razglednice grada

13. Sajam dječje knjige s pripadajućim radionicama, izložbama i prommocijama knjiga i slikovnica kao i Potragu za blagom

Zajednički nastup Cvrčka i Balarina te Večer lutkarskih igrokaza šibenskih vrtića.

Tradicionalna sportska događanja poput teniskog turnira za djecu do deset godina te jedriličarsku regatu klase optimist i laser

Popratni Noćni program za odrasle koji će se održavati na novoj sceni ispred OŠ Fausta Vrančića.

 

59. MDF i radionički program

Anita Travčić, povijesničarka umjetnosti i kustosica Muzeja grada Šibenika, nova je urednica radioničkog programa koji ima nekoliko zanimljivosti.

Online upisi u radioničke programe od 1. lipnja.

Organizirana je radionica stripa, a likovnu radionicu SUMIE vodit će likovna umjetnica iz Japana, Akiko Suzuki uz asistenciju učenika Ayano Ishida i Hanako Arai. Planirana je drvodjelska radionica Ne pilaj, vidaj koju će voditi Branko Huđiković, stolar iz Knina. Poznata zagrebačka likovna i glazbena umjetnica Jadranka Ivaniš Yaya vodit će radionicu izrade nakita Yayino gnijezdo. Iz Italije stiže nekoliko umjetnika koji će voditi različite radionica, a vodit će ih i gosti iz Crne Gore. Plesna umjetnica Iva Nerina Sibila i certificirana edukatorica Dance Ability metode iz Zagreba, Helvecia Tomić vodit će inkluzivnu radionicu plesa, a magistra socijalne pedagogije i psihoterapeutkinja iz Rijeke, Gordana Galetić uz asistenciju psihologinje Yvette Kalaba vodit će radionicu za mame i bebe Jupi Beba – Moj prvi MDF.

 

SVEČANO ZATVARANJE 59. MEĐUNARODNOG DJEČJEG FESTIVALA

Trg Republike Hrvatske, 29. lipnja 2019.

DJEVOJČICA KOJA JE PREVIŠE ČITALA

Zagrebačko Kazalište Mladih - Učilište / Dramski studio

Kristina Jakšić Balaž

Redateljica: Kristina Jakšić Balaž

Asistent redateljice: MaksTudja

Skladatelj: Jakov Viduluć

Libreto: Jakov Vidulući Kristina Jakšić Balaž

Kostimografkinja i scenografkinja: Kristina Jakšić Balaž

Igraju: Lukrecija Bednjički, Jakov Vranković, Mara Marasović, MaksTudja, Jakov Vidulić, Nina Benko, Niko Blaić, Lana Blaić, Sara Đikić, Petar Iveković, Iva Knežević, Lucas Kwedi, Jagor Katičić, Sara Marasović, Elena Matleković, Eva Medić, Marino Medić, Leona Perok, Leona Pižir, Vanessa Puljić, Kiara Radošević, Mirta Sobočan, Greta Skočić i Alma Malus.

Jesu li pametna, sposobna i radišna djeca blagoslov svakom roditelju? A što ako se takvo dijete rodi u obitelji koja ne mari previše za znanje? Predstava tematizira važnost i vrijednost pisane riječi i čitanja, kritizira današnje pomalo iskrivljene vrijednosti, te otvara pitanje je li moguće zadobiti roditeljsku ljubav iako si "drugačiji".

Djevojčica koja je previše čitala  je mjuzikl koji pokušava osnažiti svako dijete i poručiti da smo svi ponekad neshvaćeni i neprihvaćeni, no samo je na nama da PROMIJENIMO SVOJU PRIČU!

Trajanje: 60 min

Uzrast: 6+

Portal koristi kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo !

Ako ne promijenite postavke preglednika pristajete na njega! Learn more

SLAŽEM SE

PRIVATNOST KORISNIKA

Prema zakonu Europske unije, želimo Vas obavijestiti da ovaj web portal koristi kolačiće (Cookies) kako bismo mogli osigurati najvišu kvalitetu usluge. 

Kolačići u vašem pregledniku omogućuju nam da osiguramo rad svih funkcija internetskog portala, da određene sadržaje prilagodimo posebno za vas i analizom posjeta stalno poboljšavamo internetski portal.

Kako se kolačići (Cookie) pohranjuju možete podesiti u postavkama preglednika. U svrhu poboljšavanja vašega iskustva pregledavanja ovog web portala, moramo na vaše računalo spremiti malenu količinu informacija ( kolačića - eng. naziv cookies ). Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu no prema regulacijama Europske unije od 25.03.2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti Vam neće biti dostupne.

Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internet preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.

Kolačići mogu spremati širok pojas informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili e-mail adresa). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite - web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti Vaše postavke internet preglednika da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internet preglednika i slično.