Ispiši ovu stranicu

Vredefort Kupola, Južna Afrika

Vredefort Kupola (Krater) je trenutno najveće i jedno od najstarijih znanih mjesta udara meteora na svijetu. Ovo je Južno Afrička sedma lokacija Svjetske Baštine uvelike zbog znanstvenih istraživanja Wits Sveučilišta, uključujući Dr. Rodgera Harta.

vredefort

Usprkos važnosti mjesta udara za povijest planeta, geološka aktivnost na Zemljinoj površini je dovela do nestajanja dokaza iz većine, a Vredefort je jedini primjer koji pruža potpuni geološki profil erodiranih ostataka na dnu kratera.

vredefort1

Vredefort je mali farmerski grad u provinciji Slobodne Države i dom je 3000 stanovnika. Područje prikazuje izvanrednu ljepotu i bogatu bioraznolikost s izvanrednim životinjskim i biljnim vrstama. Razni kulturološki sadržaji dodaju vrijednosti područja. Vredefort Kupola ima izvanredan turistički potencijal, Kupola se nalazi otprilike 100 km od grada Johannesburg.

vredefort2

Nije mnogo mjesta udara pronađeno na zemlji (otprilike 160), zbog toga što je veliki dio površine našeg planeta prekriven vodom i zbog toga su izložena eroziji. Zapisi udara meteora se sastoje od nedavnih kratera, i nekoliko starih, ali veoma velikih.

Vredefort Kupola