Ispiši ovu stranicu

Tisućljetna povijest Samostana Sumela

Samostan Sumela je jedan od najstarijih samostana u Kršćanskom svijetu. Nema točnih podataka kada je sagrađen i tko ga je sagradio, ali se procjenjuje da njegova povijest datira tisuću godina u prošlost a lokalni stanovnici koji su ga izgradili su to učinili da izbjegnu napade neprijatelja. Smješten visoko na strmoj litici iznad okolne šume grada Trabzon u Turskoj, ovaj nevjerojatni podvig arhitekture je mijenjao vlasništvo mnogo puta tijekom svog postojanja, dok napokon nije napušten 1923. godine.

sumela1

Samostan stoji na strmoj litici Zigana Planina, popularno je poznat kao „Meryem Ana“ (Djevica Marija). Ovaj kompleks zgrada koji se nalazi na 1.200 metara visine je skoro 300 metara visok i slijedi tradiciju samostana koji su smješteni izvan gradova u šumama blizu pećina i izvora vode. Put do samostana je dug oko 45 km od grada Trabzon te se lagano uspinje. Kada stignete do samostana, struktura se čini kao da je zalijepljena za planinu. Do ulaza se dolazi preko dugih i uskih stuba gdje je veliki akvadukt na vrhu s mnogim lukovima, koji je većinom obnovljen.

sumela

Glavne zgrade samostanskog kompleksa su njegova Kamena Crkva, kapelice, kuhinje, studentske sobe, gostinjska kuća, knjižnica i fontana koja je korištena za sakupljanje vode iz izvora s planine, koju su štovali Grci. Velika zgrada u kojoj su balkon na prednjoj strani litice koristili redovnici a datira iz 1860. godine. Utjecaj Turske umjetnosti se također može primijetiti u dizajnu ormara, niše i kamina u sobama zgrada koje okružuju dvorište...

Autor naslovne fotografije: Natalie

 

Želiš znati više, klikni OVDJE

 

Ispis