Ispiši ovu stranicu

Rustikalno selo Cabo Polonio, Urugvaj

cabopolonio naslovna apkxda

Autor: ApkXda

 

Cabo Polonio je malo selo na plaži smješteno na vrhu pješčanog spruda izbočenom u Atlantski Ocean na istočnoj obali Urugvaja u Rocha Department. Na najudaljenijoj točki, stoji veliki svjetionik koji nadgleda dva kamena otoka gdje velika kolonija morskih lavova živi. Svjetionik je jedina građevina u cijelom selu koja je spojena na električnu mrežu. Ni jedno od par stotina kućanstava nema električnu energiju niti vodu, čak ni kanalizaciju. Samo šačica radnji i kuća imaju generatore ili solarne panele ili koriste snagu vjetra da osvijetle svoje domove, ali većina ljudi se snalazi bez toga. Svježa vodom se snabdijevaju iz bunara ili skupljajući kišnicu. Cabo Polonio se drži izoliranim od ostatka države širokom regijom promjenjivih dina. Selo je smješteno oko 7 km od glavne autoceste ali nema cesta koje vode u Cabo Polonio. Jedini način da se dođe do sela je pješice preko dina ili s vozilom s pogonom na sva 4 kotača.

 

cabopolonio paulo

Autor: Paulo

 

Glavna seoska atrakcija je Atlantska plaža, s vodom i pijeskom, prirodni rezervat morskih lavova i jedna od rijetkih pokretnih dina u području, u kojima vjetar otpuhuje pijesak okolo te se tako pomiču. Cabo Polonio ima jednu od najvećih kolonija morskih lavova u Južnoj Americi. Ove životinje su napravile od dva otoka na istoku i sjeveru sela te vrh poluotoka svojim domom, što olakšava njihovo promatranje s vrha svjetionika. Također je uobičajeno vidjeti kitove koji traže sklonište u mirnim vodama od kraja Rujna do Studenog. Cabo Polonio također ima jedno od najmračnijih neba i najsjajniji mjesec na Urugvajskoj obali, zahvaljujući manjku ulične rasvjete i drveća.

 

cabopolonio panoramio

Autor: Panoramio

 

Cabo Polonio je relativno tih tijekom zimskih mjeseci od Svibnja do Rujna. Tijekom ovog razdoblja, samo nekoliko najzagriženijih ljubitelja životinja, znanstvenika u potrazi za kitovima i tuljanima, i ribara se mogu pronaći ovdje. Ali na vrhuncu ljeta, u Siječnju, ovo mirno selo na obali postaje jedno od najpopularnijih mjesta u Urugvaju. Zbog idiličnog okoliša, selo je postalo popularna ljetna destinacija među hipijima u Argentini i Brazilu.

 

cabopolonio iaudioguide

Autor: IAudioguide

 

S navalom turizma, rastući broj hostela i restorana je niknuo ali većina posjetitelja preferira iznajmljivanje kuća od domaćih stanovnika. Ovo područje sada ima i signal za mobitel te internetsku uslugu koja ide s njim, ali Cabo Polonio i dalje ostaje izvan električne mreže. Jedino mjesto gdje možete napuniti mobitel je u glavnom dućanu i to jedino kada generator radi. Po noći, život se živi uz svijeće i ako se zaboravite opskrbiti morate se spoticati po mraku. Zapravo manjak struje je jedna od najvećih primjedbi ovdašnjih stanovnika.

 

cabopolonio montecruz

Autor: Montecruz

 

Kada se vlasniku restorana pokvario kamion na putu da kupi gorivo za generator, bio je u škripcu. „Bez goriva, skoro smo ostali bez akumulatora“, rekao je novinaru NY Timesa koji je posjetio mjesto. „Uskoro nećemo imati glazbu, ni mikser za smoothies.“ U takvim situacijama stanovnici se moraju osloniti na vjetar da okreće njihove vjetrenjače. Mnogi ribari i radnje žele struju kako bi mogli hladiti razne stvari.

 

cabopolonio montecruz1

Autor: Montecruz

 

Ali za turiste, Cabo Polonio pruža jedinstvenu priliku da pobjegnu od meteža modernog života. To je jedno od onih mjesta u svijetu koje šarmira i opusti svačiju dušu.

Reference: Wikipedia / cabo-polonio.com / Matador Network

 

 

Želiš znati više, klikni OVDJE

 

 

Prikaz google mapePlaniranje rute
Polazište: